18 Temmuz 2009 Cumartesi

Merkez Bankası'ndan 50 Baz Puan İndirim

Merkez Bankası gevşek para politikasını sürdürüyor: Gecelik faizler beklenildiği gibi 50 baz puan düşürüldü. Böylece borçlanma ve borç verme faizleri sırasıyla %8,25 basit (bileşik %8,60 b) %10,75 (bileşik %11,35) oldu.

Merkez Bankası faiz kararı açıklamasında dış talepin zayıflığına, düşük yatırım iştahına ve istihdam piyasasındaki kötü duruma değinirken ekonomide toparlanmanın yavaş yavaş ve kademeli olacağı görüşünü yineledi. Bu nedenle para politikasının aşağıya doğru esnekliğini koruması gerektiği şeklindeki bildiğimiz söylemini yine kullanmış oldu. Ancak MB bir sonraki faiz indiriminin kademeli olacağını söylemek yerine ekonomide toparlanma sinyallerinin belirginleşmemesi halinde faiz indirimlerine devam etmenin gerekebileceğini bildirdi.

“Gelecek faiz indirimi kademeli olabilir” ifadesinin kaldırılması ile Merkez Bankası faiz indrimlerine ara vermek ya da faiz indirim miktarı konusunda daha serbest davranmak istiyor olabilir. Ancak açıklamanın geneline baktığımızda biraz daha temkinli de olsa Merkez Bankası’nın yumuşak para politikası tutumunu sürdürme eğiliminde olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle MB’nın bir sonraki faiz toplantısında da faiz indirimine gitmesi olası ancak indirim miktarının bu kez 25 baz puan olacağımı düşünüyorum.

Sadullah Karambol

Alıntı ; http://www.uzmanforex.com/news_comment/daily_comment/display_daily_comment.php?page=0&id=546&lang=tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder